Tim Berners-Lee

   

Tim Berners-Lee

biyografi

Sir Tim Berners-Lee, 1989'da World Wide Web'i icat etti.

Açık kaynaklı Solid platformunu kullanan, tanıtan ve geliştirmeye yardımcı olan bir teknoloji girişimi olan Inrupt.com'un kurucu ortağı ve CTO'sudur . Solid, internetin nasıl çalışması gerektiğine dair birçok varsayımı sorgulayarak, insanlara verileri üzerinde kontrol ve ajans vermeyi amaçlamaktadır. Teknik olarak Solid is, herhangi bir uygulamanın herhangi bir depolama alanında veri depolayabilmesi için global çoklu oturum açma, evrensel erişim kontrolü ve evrensel bir veri API'si gibi orijinal spesifikasyona asla eklenmeyen şeyleri ekleyen web katmanında yeni bir standart düzeyidir. yer. Socially Solid, mevcut WWW ile ilgili sorunların çoğundan uzaklaşarak, kontrolün kullanıcıların elinde olduğu ve büyük miktarda, özel, paylaşılan ve genel verilerle güçlendirildiği bir dünyaya doğru bir harekettir.

Sir Tim, Web'i tam potansiyeline ulaştırmak için birlikte çalışabilir teknolojiler (spesifikasyonlar, kılavuzlar, yazılımlar ve araçlar) geliştiren, 1994 yılında kurulmuş bir Web standartları organizasyonu olan World Wide Web Konsorsiyumu'nun ( W3C ) Direktörüdür Web'in insanlığa fayda sağlama potansiyelini ilerletme çabalarını koordine etmek için 2009 yılında kurulan World Wide Web Vakfı'nın Direktörüdür .

Oxford Üniversitesi'nden mezun olan Sir Tim , 1989'da CERN'de , Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı'ndayken Web'i icat etti . 1990'da ilk web istemcisini ve sunucusunu yazdı. Web teknolojisi yayıldıkça URI'ler, HTTP ve HTML ile ilgili özellikleri rafine edildi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün ( MIT ) Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı'nda ( CSAIL ) Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde ortak atama ile Mühendislik Fakültesi'nde 3Com Kurucu Mühendislik Profesörüdür. Merkezi Olmayan Bilgi Grubuna (DIG) liderlik eder .

Dağıtık Bilgi Grubu , çalışır Katı Projesi insanlar Web yeniden dezentralize kendi verilerinin kontrol ve vermek. Solid platformunun ve açık kaynak topluluğunun başarısını sağlamak ve onu destekleyen ekosistemi oluşturmak için başlatılan inrupt'ın kurucu ortağı ve CTO'sudur .

Ayrıca İngiltere Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde profesördür Londra'daki Açık Veri Enstitüsü'nün başkanı ve kurucusudur Londra Açık Veri Enstitüsü'nün başkanıdır .

2001 yılında Kraliyet Cemiyeti Üyesi oldu. Japonya Ödülü, Asturias Prensi Vakfı Ödülü, Millennium Teknoloji Ödülü ve Almanya'nın Die Quadriga ödülü dahil olmak üzere birçok uluslararası ödülün sahibi olmuştur. 2004 yılında Kraliçe Elizabeth tarafından şövalye ilan edildi ve 2007 yılında Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. 2009 yılında Ulusal Bilimler Akademisi'nin yabancı ortağı seçildi. Web'de Dokunmak " kitabının yazarıdır .

18 Mart 2013'te Sir Tim, Vinton Cerf, Robert Kahn, Louis Pouzin ve Marc Andreesen ile birlikte "insanlığa küresel fayda sağlayan mühendislikte çığır açan yenilik" nedeniyle Kraliçe Elizabeth Mühendislik Ödülü'ne layık görüldü .

Sir Tim, küresel olarak açık hükümet verilerini desteklemiştir ve ağ tarafsızlığı, gizlilik ve Web'in açıklığı gibi haklar için savaşarak zaman geçirmektedir.

4 Nisan 2017'de Sir Tim, ilk web tarayıcısı olan World Wide Web'i ve Web'in ölçeklenmesini sağlayan temel protokolleri ve algoritmaları icat ettiği için ACM AM Turing Ödülü'ne layık görüldü  "Nobel Bilişim Ödülü" olarak adlandırılan Turing Ödülü, Bilgisayar Bilimleri alanındaki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilir.

Yorumlar